Campionatele Minesweeper

Pe lângă joaca ocazională, unele persoane tratează Minesweeper ca pe un sport. Există clasamente mondiale ale celor mai buni jucători de Minesweeper. Mai jos poți urmări un videoclip vechi cu un record mondial anterior la nivelul de dificultate Avansat (în prezent, acesta este de 26,59 secunde):

Dacă dorești să concurezi și să fii inclus în clasamente, trebuie să știi câteva lucruri. În primul rând, nu poți juca cu orice versiune de Minesweeper. De exemplu, nu poți juca folosind Microsoft Minesweeper, deoarece este cunoscut faptul că această versiune conține erori care permit jucătorilor să trișeze. Niciuna dintre versiunile online ale jocului Minesweeper nu este adecvată pentru jocul competitiv. În schimb, trebuie să descarci unul dintre următoarele programe (care, din păcate, sunt disponibile doar pentru Microsoft Windows și sunt în limba engleză): Minesweeper Arbiter, Minesweeper X, sau Viennasweeper. Aceste programe salvează automat înregistrări video ale jocului tău. Ulterior, poți trimite aceste înregistrări către Authoritative Minesweeper (după ce te înregistrezi) și te poți alătura clasamentelor.

Uneori ai noroc și rezolvi tabla cu un singur clic. Acest lucru se întâmplă destul de des, în special în cazul nivelului de dificultate Începător. Prin urmare, au fost stabilite limite pentru a interzice rezultatele obținute cu table prea ușoare. Cum funcționează aceste limite? Pentru a le înțelege, trebuie să înțelegi ce înseamnă 3BV.

Ce înseamnă 3BV?

3BV reprezintă numărul minim de clicuri necesare pentru a câștiga jocul.

3BV îți indică nivelul de dificultate al tablei jocului Minesweeper. Dacă 3BV este 1, poți rezolva jocul cu un singur clic. Pentru a limita folosirea tablelor prea ușoare, în prezent, cea mai mică valoare permisă a 3BV pentru nivelul de dificultate Începător este 2, pentru nivelul de dificultate Intermediar este 30, iar pentru nivelul de dificultate Avansat este 100. Poți găsi mai multe informații despre 3BV în articolul dedicat de pe Minesweeper Wiki (în limba engleză).

Poți citi mai multe despre clasamentele globale pe site-ul Minesweeper Ranking Rules (în limba engleză).

Întrebări Frecvente

Există mai multe statistici cu nume complicate utilizate în comunitatea Minesweeper. Totuși, ele depășesc scopul acestei introduceri simple. Le poți vizualiza în acest videoclip în care un maestru Minesweeper doboară un record mondial pentru nivelul de dificultate Avansat, iar toate statisticile sunt calculate în timp real:

Mult noroc în încercarea de a depăși recordul lui!