Te uiți la tabla misterioasă, plină de pătrate și cifre, și te întrebi: despre ce este acest joc? Ce ar trebui să fac? Cum se joacă? Acest articol îți va răspunde la aceste întrebări și îți va explica totul în detaliu.
În primul rând, trebuie să știi că pentru a începe jocul, trebuie să apeși clic stânga oriunde pe tabla de joc. Apoi, pe baza numerelor pe care le vezi, trebuie să îți dai seama unde se află minele și să le marchezi cu steaguri, precum și să descoperi mai multe numere pentru a găsi și mai multe mine. Având această mică introducere în minte, hai să îți arătăm practic cum să câștigi un joc de Minesweeper.
Tutorial: cum se joacă Minesweeper?
Așa începe un joc obișnuit de Minesweeper: o tablă cu multe pătrate. Pe aceste pătrate le numim "celule". Inițial, fiecare celulă este acoperit. Poți descoperi o celulă apăsând clic stânga pe ea. Dacă celula descoperită ascunde o mină, mina explodează și pierzi. Din fericire, prima celulă pe care o descoperi nu ascunde niciodată o mină. Pentru prima ta mișcare, poți alege orice celulă vrei. De data aceasta, selectează celula din mijloc: începe acest joc apăsând clic stânga pe celula încercuită cu albastru.
Prima mișcare a deschis o zonă mare. Poți observa multe celule goale chiar în mijlocul tablei și două grupuri de celule acoperite, înconjurate de numere: un grup în stânga și unul în dreapta. Datorită acestor numere, poți deduce care celule acoperite conțin mine. Ia în considerare, de exemplu, celula înconjurată cu roșu. Aceasta conține numărul 1, ceea ce înseamnă că exact o mină se află undeva în jurul său. În total există opt celule în jurul său. Șapte dintre ele au fost deja descoperite: cele trei de stânga sunt goale, precum și cea de dedesubt. Celula din dreapta are numărul 2 în ea, iar două celule conțin numărul 1: una deasupra și una în colțul din dreapta-jos al celulei noastre marcată cu roșu. Deoarece aceste celule sunt descoperite, nu pot conține mine. Singura celulă încă acoperită este cea din dreapta-sus, încercuită cu albastru. Există doar o singură mină în jurul numărului 1 din cercul roșu și un singur loc în care s-ar putea ascunde: celula încercuită cu albastru. Prin urmare, poți marca această celulă cu un steag. Poți face acest lucru apăsând clic dreapta pe ea.
Acum că ai găsit prima mină și ai plasat primul steag, poți folosi aceste descoperiri recente pentru a găsi celulele vecine care nu ascund mine. Ia în considerare celula încercuită cu roșu. Această celulă conține numărul 1. Șase celule descoperite sunt adiacente: trei celule goale în partea stângă, o celulă care conține numărul 1 dedesubt și două celule care conțin numărul 2: una în partea de sus și una în partea din dreapta-jos. De asemenea, două celule acoperite sunt adiacente numărului 1 încercuit cu roșu: una în dreapta, marcată cu un steag, și una în dreapta-sus, încercuită cu albastru. Raționamentul este următorul: doar o mină este adiacentă celulei marcate cu roșu, iar această mină a fost deja marcată cu un steag în dreapta. Prin urmare, celelalte celule învecinate nu pot conține mine. Singura celulă rămasă neîntoarsă este cea încercuită cu albastru. Dat fiind faptul că aceasta nu poate conține o mină, o poți întoarce apăsând clic stânga pe ea.
Acum poți repeta mutarea pe care ai făcut-o la pasul doi. Uită-te la cele două celule încercuite cu roșu. Ambele conțin numărul 1. Ambele au doar o celulă învecinată neîntoarsă, încercuită cu albastru. Prin urmare, cele două celule încercuite cu albastru trebuie să conțină mine. Marchează-le cu steaguri, apăsând clic dreapta pe ele.
Încă o dată, după ce ai marcat câteva mine cu steaguri, poți căuta celule care nu conțin mine. Concentrează-te asupra celor două încercuite cu roșu. La fel ca înainte, fiecare celulă conține numărul 1 și fiecare are deja un steag în zona învecinată. Mai mult decât atât, fiecare se învecinează cu exact o celulă acoperită care nu a fost încă marcată cu un steag. Aceste celule acoperite sunt încercuite cu albastru. Din moment ce nicio mină nu mai poate atinge numerele 1 încercuite cu roșu, celulele încercuite cu albastru nu pot conține mine. Poți așadar să apeși clic stânga pe ambele pentru a le descoperi.
La pasul anterior, ai descoperit numere noi. Unul dintre aceste numere este numărul 2 încercuit cu roșu. Acest 2 are deja două mine în jurul său: una dedesubt și una în partea din stânga-sus. Prin urmare, nu mai pot exista alte mine în jurul acestui 2. Toate celulele învecinate rămase neîntoarse pot fi întoarse în siguranță. Există patru astfel de celule: trei în dreapta și una deasupra numărului 2 încercuit. Poți apăsa clic stânga pe toate cele patru pentru a le întoarce.
Una dintre celulele pe care le-ai descoperit la pasul anterior era goală. Jocul a deschis automat o zonă mai mare de celule goale și câteva celule care conțin numere. Acum te poți concentra asupra celulei cu numărul 2 încercuită cu roșu. Deoarece este un 2, exact două mine trebuie să atingă această celulă. Și există fix două celule acoperite învecinate, marcate cu o elipsă albastră. Aceste două celule acoperite trebuie să conțină mine, așa că poți plasa steaguri pe ele apăsând clic dreapta.
Acesta este pasul în care te ocupi în sfârșit de partea dreaptă a tablei. Poți observa că o mină deja atinge numărul 1 încercuit cu roșu – am marcat această mină cu un steag în pasul anterior. Prin urmare, nu pot exista alte mine în apropierea acestui 1, inclusiv în celula acoperită încercuită cu albastru. Poți apăsa clic stânga pe această celulă pentru a o întoarce.
Partea stângă a tablei este mult mai complicată decât partea dreaptă. Nu mai există mutări evidente în care un număr precum 1 sau 2 se potrivește exact cu celulele acoperite învecinate. De data aceasta, trebuie să te concentrezi și să te gândești mai mult. Ia în considerare numărul 1 încercuit cu mov. Trebuie să existe exact o mină învecinată cu el. Două celule acoperite sunt învecinate cu acesta, marcate cu o elipsă verde. Prin urmare, știi că trebuie să existe exact o mină în interiorul elipsei verzi, dar trebuie să știi care dintre cele două celule ascunde de fapt mina. Acum ia în considerare numărul 1 încercuit cu albastru. Știm deja că există o mină în interiorul unei elipse verzi. Elipsa este complet în vecinătatea numărului 1 încercuit cu albastru, ceea ce înseamnă că alte celule neîntoarse din jurul numărului 1 încercuit cu albastru nu pot conține o mină. În acest caz, celula încercuită cu roșu nu poate conține o mină. De ce? Pentru că dacă ar conține, atunci numărul 1 încercuit cu albastru ar avea două mine învecinate: una încercuită cu roșu și alta într-una dintre celulele marcate cu o elipsă verde. Dat fiind faptul că una dintre celulele marcate cu verde conține fără îndoială o mină, cea încercuită cu roșu nu poate. Din acest motiv, poți apăsa clic pe celula încercuită cu roșu pentru a o întoarce.
Acum lucrurile sunt mult mai ușor de gestionat. Poți determina rapid că cele două celule încercuite cu verde trebuie să conțină mine. De ce? În primul rând, datorită numărului 2 încercuit cu albastru. Doar două celule acoperite ating acest 2, deci aceste celule trebuie să conțină mine. În al doilea rând, datorită numărului 3 încercuit cu roșu. Acest 3 are deja o mină marcată învecinată cu el. De asemenea, are două celule acoperite adiacente, care trebuie să ascundă cele două mine rămase. Prin urmare, poți plasa steaguri pe cele două celule încercuite cu verde.
Pentru acest pas, vezi două celule cu numere care au deja suficiente steaguri în jurul lor. Uită-te la numărul 1 și la numărul 2, fiecare încercuit cu roșu. Toate celulele acoperite care ating aceste două numere nu pot conține mine, deci le putem întoarce în siguranță. Prin urmare, apasă clic stânga pe toate celulele încercuite cu albastru.
De data aceasta revino la căutarea minelor. Concentrează-te asupra celulei încercuite cu roșu. Ar trebui să existe două mine în jurul ei. Una a fost deja găsită sub aceasta și marcată cu steag. Cea de-a doua trebuie să se afle în singura celulă rămasă neîntoarsă, încercuită cu albastru. Apasă clic dreapta pe această celulă.
Acum ia în considerare cifra 1 încercuită cu roșu. Acesta are deja o mină vecină, deci celelalte celule acoperite din apropiere – cele marcate cu o elipsă albastră – pot fi întoarse în siguranță.
Uită-te la contorul din stânga-sus al tablei de joc. În prezent, acesta indică "002", ceea ce înseamnă că mai sunt două mine de găsit pe tablă. În cadrul acest pas, vei încerca să le găsești. Concentrează-te asupra cifrelor 1 și 2 încercuite cu roșu. Ambele se învecinează cu doar o celulă acoperită și ambele indică prezența unei mine ascunsă în apropiere. Prin urmare, cele două mine rămase trebuie să fie ascunse sub celulele încercuite cu albastru.
Toate minele au fost marcate cu steaguri, dar jocul nu a fost câștigat încă. Condiția pentru câștigarea jocului este ca celulele care nu conțin mine să fie întoarse. De fapt, nu este nevoie să folosești steaguri dacă îți poți aminti unde sunt minele. Totuși, acest lucru reprezintă o provocare pentru jucătorii mai avansați. În acest tutorial, folosești steaguri, iar pentru a câștiga, trebuie să apeși clic stânga pe cele două celule rămase acoperite, încercuite cu albastru.
Uită-te la imaginea feței zâmbitoare de culoare galbenă cu ochelari de soare din partea superioară a tablei de joc. Aceasta indică faptul că jocul s-a terminat și ai câștigat. Acum, uită-te la contorul din colțul din dreapta-sus al tablei de joc. Acesta arată timpul scurs. "231" înseamnă că ți-a luat 231 de secunde să termini jocul. Aceasta nu este o performanță remarcabilă, dar fiind un tutorial pentru începători, nu trebuie să te îngrijorezi.
Dacă preferi, poți urmări și un tutorial video pe YouTube:
Tipare
Ai învățat deja aspectele de bază. Știi cum să găsești mine și locuri în care nu există mine. Totuși, să gândești logic durează mult timp! Desigur, cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai rapid. Dar oare există o modalitate de a juca cu foarte rapid?
Da. Atunci când joci destul de mult, observi că anumite tipare de numere indică locul în care se află mine și locurile în care nu pot fi. Exersând, înveți aceste tipare pe de rost și le poți recunoaște tot mai rapid. În cele din urmă, acest lucru nu mai implică gândire logică. Vezi niște numere și imediat știi unde se află minele. Aruncă o privire la cel mai simplu exemplu: "1 într-un colț".
1 într-un colț este un tipar "evident" pe care l-ai folosit anterior în tutorial. Uită-te la prima imagine de mai sus și încearcă să identifici toate cifrele 1 care au doar o celulă acoperită în jurul lor. Acestea sunt marcate cu cercuri roșii în a doua imagine. Acestea sunt "1 în colțuri". Știi deja că o mină trebuie să se afle în singura celulă acoperită disponibilă în apropiere. Locațiile acestor mine sunt marcate cu bombe în a treia imagine.
1 într-un colț este un tipar evident pentru că îl înveți foarte repede. După ce înveți mișcările de bază, nu mai trebuie să parcurgi pașii în mod detaliat: să cauți cifra 1, să numeri toate celulele acoperite disponibile și să te gândești dacă cifrele se potrivesc. Te uiți la tabla de joc, vezi imediat toate 1 în colțuri și știi că ar trebui să plasezi steaguri lângă ele. Așa funcționează tiparele.
Cel mai popular, dar mai puțin evident tipar este cel numit 1-2-1. Acest tipar presupune existența unui 1, unui 2 și unui alt 1, în această ordine specifică, unele lângă altele. Dacă observi o astfel de configurație, există două mine lângă cifrele 1, în colțurile cifrei 2. Orice steaguri deja plasate lângă aceste cifre afectează tiparul și trebuie scăzute înainte de a decide dacă este într-adevăr un tipar 1-2-1 sau nu. Prin urmare, uneori ai un 1, un 2 și un alt 1, care nu formează un tipar 1-2-1, iar foarte des ai cifre diferite care constituie un tipar 1-2-1. Acest lucru nu pare foarte ușor, așa că ia în considerare câteva exemple.
Ia în considerare o porțiune a tablei din prima imagine. Aceasta este o porțiune a tablei imediat după mutarea de deschidere. În această deschidere, poți observa două tipare 1-2-1, unul orientat orizontal și unul orientat vertical. Aceste tipare 1-2-1 sunt marcate cu elipse roșii în a doua imagine. Un jucător avansat se uită la aceasta și imediat știe unde se află minele: există o mină în fiecare din colțurile acoperite ale cifrei 2 și nu mai există mine care ating tiparul 1-2-1. Locațiile minelor sunt marcate cu bombe în imaginea din dreapta. Pătratele în care nu există mine afișează bombe tăiate.
Uneori, primul clic deschide o zonă cu o configurație de numere care poate frusta jucătorii începători. Un exemplu este prezentat mai sus în imaginea din stânga. Nu există niciun 1 în colțuri, așa că nu este evident unde ar putea fi minele – cel puțin pentru un jucător începător. Un jucător avansat recunoaște imediat tiparul 1-2-1, marcat cu o elipsă roșie în a doua imagine. Când vine vorba de acest tipar, există întotdeauna două mine situate lângă cifrele 1 sau în colțurile cifrei 2; nu mai există mine care ating acest model. Acest lucru este arătat în imaginea din dreapta: simbolul pentru mină indică locațiile minelor, iar o mină tăiată arată unde nu pot exista mine. Jucătorul poate plasa în siguranță steaguri în locațiile fostului simbol și poate apăsa clic stânga pe celulele marcate cu acesta din urmă.
Aici există un tipar 1-2-1, chiar dacă cifrele sunt 2-2-2. Acest lucru se datorează faptului că există mine lângă cele două cifre 2 exterioare. Ori de câte ori există un steag adiacent unei cifre, poți scădea 1 din această cifră, considerând că ar avea o valoare nouă și mina nu ar exista. Aici, în loc de 2-2-2, scăderea produce 1-2-1 și minele aflate deasupra și dedesubtul modelului "nu există". Ca rezultat, un jucător avansat știe imediat că există două mine: una la dreapta cifrei 2 superioare și cealaltă la dreapta cifrei 2 inferioare; toate celelalte celule acoperite din vecinătatea tiparului nu conțin mine. Acest lucru este prezentat în ultima imagine: poți marca două mine (marcate cu bombe) și poți apăsa clic stânga pe alte trei celule (marcate cu bombe tăiate) deoarece nu există mine acolo.
Acesta este un alt exemplu de tipar 1-2-1 care rezultă din diferite numere după ce iei în considerare steagurile existente. Aici ai 2-2-1, dar steagul de deasupra primului 2 îl reduce la 1, deci ai 1-2-1. Acest lucru îți permite să găsești rapid două mine și două celule fără mine.
Aici, situația este și mai complicată deoarece două steaguri ating un tipar 3-3-1. După ce ai luat în considerare aceste două steaguri, tiparul se reduce la 1-2-1. Ambele steaguri sunt în vecinătatea cifrei 3 superioare, deci trebuie să scazi 2 din acest 3. Steagul inferior este, de asemenea, lângă cifra 3 inferioară, deci scazi 1 din acest 3. Rezultă (3-2), (3-1) și 1 ⇒ 1-2-1. Acest lucru indică faptul că există două mine: una la dreapta cifre 3 superioare și una la dreapta cifrei 1 inferioare. Alte celule acoperite adiacente tiparului nu ascund mine.
Aceasta este o situație simplă și comună. Un 1-3-2 la marginea tablei este redus la un 1-2-1 de către un steag vecin.
În cadrul acestui exemplu, poți observa cum un singur steag poate afecta toate cele trei cifre, schimbând tiparul de la 2-3-2 la 1-2-1.
În cadrul ultimului exemplu pentru tiparul 1-2-1, poți observa trei mine care modifică un 2-3-3 într-un 1-2-1. Ca rezultat, găsești două mine și trei celule care nu conțin mine.
Cum știi că ce faci este corect? Cum știi că minele se află în aceste locuri și nu în altele în toate cazurile de mai sus? Poți ajunge la această concluzie prin raționament logic. Presupune că există o mină învecinată cu cifra 2 din mijloc (privește primul exemplu vertical pentru referință). Dar ar trebui să existe două mine învecinate cu un 2. Deci, unde este a doua mină? Există un 1 deasupra și un 1 în partea inferioară a cifrei 2 din mijloc, ambele având deja o mină marcată cu steag. Prin urmare, nu este posibil să plasăm o mină în mijloc. Minele trebuie să împartă o margine cu cifra 1 superioară și cu cifra 1 inferioară. Deoarece aceste celule conțin valoarea 1 și pot avea doar o mină învecinată cu ele, toate celelalte celule acoperite din jurul lor nu conțin mine.
Există un alt tipar relativ comun care merită învățat de la început: 1-2-2-1. Similar cu 1-2-1, 1-2-2-1 poate fi rezolvat folosind logica. Cu toate acestea, soluția este opusă. Pentru 1-2-1, soluția este mină-gol-mină, dar pentru 1-2-2-1, este gol-mină-mină-gol. Cu alte cuvinte, pentru 1-2-1, ai mine care se învecinează cu celule care conțin cifra 1, iar pentru 1-2-2-1, ai mine care se învecinează cu celule care conțin cifra 2.
Aici poți observa un tipar vertical de tipul 1-2-2-1. Există două mine învecinate cu cele două celule care conțin cifra 2, dar celelalte locuri adiacente tiparului nu conțin mine.
Aici, după ce ai luat în considerare un steag, observăm un tipar de tipul 1-2-2-1. Minele se află deasupra celor două celule care conțin cifra 2, iar celulele de deasupra cifrelor 1 nu conțin mine.
Aceasta este o situație similară. Un steag reduce un 1-2-2-2 la un tipar 1-2-2-1.
În ultimul exemplu, poți observa un steag care modifică două numere: 2-3-2-1 se transformă în 1-2-2-1, deoarece steagul atinge atât celula care conține cifra 2, cât și celula care conține cifra 3.
Există multe alte tipare, unele dintre ele populare, altele rare, unele foarte utile, iar altele destul de inutile. Dacă vrei să afli mai multe despre tiparele Minesweeper, poți citi Ghidul Tiparelor de pe site-ul Authoritative Minesweeper sau Ghidul de Strategie de pe Minesweeper Wiki (ambele în limba engleză).
Sfaturi și sugestii
Ok. Acum știi cum să folosești logica pentru a câștiga jocul Minesweeper. Și cunoști câteva tipare care te ajută să joci rapid. Dar oare există vreo sugestie pentru a juca și mai rapid? Răspunsul este: da.
Semnul întrebării – dezactivează-l. Această funcție exista în versiunea originală a Minesweeper, așa că este păstrată în versiunile mai noi pentru compatibilitate. Totuși, pentru jucătorii experimentați este complet inutilă. Apăsând clic dreapta, steagul ar trebui să fie marcat sau eliminat, nimic mai mult.
Clicuri multiple – până acum, am discutat despre folosirea butonului stâng al mouse-ului pe o celulă acoperită pentru a o dezvălui și folosirea butonului drept al mouse-ului pe o celulă acoperită pentru a plasa un steag. Cu toate acestea, există și alte tipuri de clicuri posibile. Atunci când apeși clic stânga pe un număr deja înconjurat de numărul corespunzător de steaguri (de exemplu, un 3 cu 3 steaguri lângă el), atunci toate celulele acoperite din jur sunt descoperite. Poți folosi această funcție pentru a întoarce mai multe celule acoperite printr-un singur clic în loc să apeși mai multe clicuri separate.
Jocul folosind tastatura – este de asemenea posibil să joci folosind ambele mâini. Plasează pur și simplu mouse-ul peste o celulă acoperită și apasă tasta Spațiu pentru a plasa/elimina un steag sau tasta Enter pentru a descoperi celula. Apăsarea tastei Spațiu sau Enter pe o celulă cu un număr va întoarce toate celulele acoperite adiacente, dacă numărul corespunzător de steaguri a fost deja plasat.
Fără steaguri – unii jucători preferă să nu plaseze steaguri. Acest lucru înseamnă că apasă mai puține clicuri în timpul jocului, ceea ce le poate crește viteza. Dacă acest lucru conduce într-adevăr la un joc mai rapid este discutabil, deoarece trebuie să îți amintești locurile unde se află minele și nu poți apăsa pe numere pentru a dezvălui simultan mai multe celule acoperite. Jucători cei mai avansați plasează uneori steaguri din loc în loc, oriunde cred că este util, dar de cele mai multe ori, nu folosesc steaguri.
Modul supersonic – unele clone ale jocului Minesweeper permit jucătorului să joace folosind doar mouse-ul, fără a apăsa clicuri. Cum este posibil acest lucru? Atunci când plasezi cursorul mouse-ului peste o celulă acoperită, aceasta va fi automat marcată cu un steag. Atunci când plasezi cursorul mouse-ului peste o celulă care conține un număr, toate celulele acoperite adiacente sunt descoperite automat, atâta timp cât numărul de steaguri din jurul celulei corespunde numărului din interiorul celulei. Acest lucru necesită la fel de multă gândire logică ca și în cazul jocului obișnuit, dar face jocul mult mai rapid. Motivul este faptul că în loc să apeși clicuri, decizi unde să plasezi steaguri și ce celule să descoperi doar prin deplasarea mouse-ului pe ecran. Din păcate, această funcție nu este disponibilă în această versiune online a jocului Minesweeper. Cu toate acestea, o poți găsi în alte clone ale acestui joc, de exemplu, pe minesweeper.us.
Mai există încă un sfat important care nu are legătură cu viteza de joc, dar care este extrem de important de reținut, în special pentru jucătorii începători. Atunci când faci o greșeală, plasezi greșit un steag și, în consecință, declanșezi o mină și pierzi, jocul îți arată greșeală făcută. Steagul plasat greșit este marcat cu o mină tăiată. Numeroase persoane presupun în mod eronat că o mină tăiată indică locul unde ar trebui să fie o mină. Uită-te la exemplul următor.
Ce s-a întâmplat aici? Jucătorul a plasat corect trei steaguri lângă secvența verticală 2-3-2. Aceste marcaje sunt încă reprezentate ca steaguri. Cu toate acestea, jucătorul a plasat ulterior un steag deasupra cifrei 2. Nu exista o mină acolo (amintește-ți tiparul 1-2-1), astfel că steagul a fost plasat în mod greșit; acum este marcat cu o bombă tăiată. Bomba cu fundal roșu din stânga este celula pe care jucătorul a descoperit-o și a declanșat explozia deoarece conținea o mină. Numeroși jucători privesc o astfel de imagine și văd două mine atingând o celulă care conține cifra 1: bomba cu fundal roșu și bomba tăiată. Acești jucători consideră că jocul este defect deoarece există două mine lângă un 1. Totuși, aceasta este o concluzie greșită; există doar o mină lângă celula care conține cifra 1, iar jocul funcționează perfect.
Ajungând într-un un punct mort
În jocul tradițional Minesweeper, minele sunt plasate în mod aleatoriu. Prin urmare, uneori nu există nicio garanție că poți rezolva jocul doar folosind logica.
Mulți jucători experimentați sunt extrem de familiarizați cu astfel de situații, care pot provoca frustrare, coșmaruri recurente sau, uneori, chiar cazuri ușoare de sindrom de stres posttraumatic. În acest exemplu, după o sesiune de joc lungă și epuizantă, jucătorul aproape a reușit să rezolve o tablă de Minesweeper la nivelul de dificultate Avansat într-un timp decent. Și acum trebuie să ghicească unde se află ultima mină pentru mutarea finală. Ambele celule, marcate cu o elipsă roșie, au șanse egale să ascundă o mină și, astfel, indiferent de abilitățile jucătorului, rezultatul jocului se reduce la a da cu banul. Această situație este frustrantă în special pentru jucătorii mai puțin experimentați, pentru care rezolvarea nivelului Avansat necesită mult timp și efort; și apoi, la final, tot timpul și efortul sunt adesea pierdute din cauza ghinionului.
Această situație poate să nu apară deloc, să apară o singură dată sau de mai multe ori în timpul unui singur joc. Dacă trebuie să ghicești în timpul unui joc este o chestiune de ghinion, iar cu cât tabla este mai mare, cu atât acest lucru se întâmplă mai des. În cadrul nivelului Avansat, un jucător poate fi nevoit să ghicească de patru sau chiar de mai multe ori. Dacă fiecare presupunere este asemenea unei aruncări de monedă (nu întotdeauna este așa, dar să simplificăm lucrurile), atunci șansele de a câștiga jocul sunt aceleași ca și șansele de a obține de patru ori la rând cap, ceea ce înseamnă mai puțin de 10%. Dublarea dimensiunii tablei dublează numărul așteptat de presupuneri. De aceea, tablele mari de Minesweeper sunt rare. Jucarea lor ar fi prea frustrantă, deoarece mai multe presupuneri îți reduc la zero șansele de a câștiga, indiferent de abilitățile tale.
Există vreo modalitate de a rezolva această problemă? Da. Problema de a fi nevoit să ghicești este prezentă în majoritatea versiunilor Minesweeper, dar nu și în a noastră. În versiunea noastră de Minesweeper, există modul "Intelect pur". Atunci când joci în acest mod, tablele de joc generate pot fi întotdeauna rezolvabile în mod determinist. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să ghicești niciodată unde se află minele și poți rezolva jocul folosind doar logica. Cum este posibil? În momentul în care este creată o nouă tablă de joc, motorul jocului verifică dacă este posibil să rezolvi acea tablă fără să ghicești. Dacă acest lucru este imposibil, jocul schimbă tabla, o verifică din nou, iar procesul continuă până când jocul găsește o tablă care poate fi rezolvată fără să fii nevoit să ghicești. Modul "Intelect pur" este selectat în mod implicit, astfel încât nu va trebui să îți faci griji că te vei bloca la începutul aventurii tale Minesweeper. Mai mult decât atât, acest mod este motivul pentru care dificultățile Superom și Extraterestru sunt disponibile în jocul nostru. De asemenea, recomandăm nivelul de dificultate Divin de pe minesweeper.us în cazul în care vrei o tablă cu adevărat uriașă.
Cât de rapid joacă alții?
Dacă ești jucător începător, te-ai putea întreba care sunt timpii considerați decenți pentru câștigarea fiecărui nivel cu diferite grade de dificultate. Poți considera că te descurci bine dacă obții cel mult 10 secunde la nivelul de dificultate Începător, 60 de secunde la nivelul de dificultate Intermediar și 240 de secunde la nivelul de dificultate Avansat. Pentru a te considera foarte bun, ai nevoie de 6 secunde pentru Începător, 40 de secunde pentru Intermediar și 100 de secunde pentru Avansat.
Mai jos sunt câteva videoclipuri în care poți vedea cum joacă alte persoane. Reține că aceste persoane sunt jucători la ocazionali, nu profesioniști.
La nivelul de dificultate Începător:
La nivelul de dificultate Intermediar:
La nivelul de dificultate Avansat:
La nivelul de dificultate Superom:
La nivelul de dificultate Extraterestru:
În ceea ce privește jucătorii profesioniști, Recordurile Mondiale sunt următoarele: 1 secundă pentru nivelul de dificultate Începător, 6 secunde pentru nivelul de dificultate Intermediar și 27 de secunde pentru nivelul de dificultate Avansat. Mai exact, până în anul 2022, cei mai buni timpi sunt de 0,49 de secunde pentru nivelul de dificultate Începător, 5,80 de secunde pentru nivelul de dificultate Intermediar și 26,59 de secunde pentru nivelul de dificultate Avansat.
Mai multe informații
Dacă vrei să afli și mai multe despre Minesweeper, poți găsi informații suplimentare aici: